- Autoritatea de concurență din Marea Britanie acuză Google de tactici anticoncurențiale pe piața de publicitate
- Progrese semnificative în înțelegerea depresiei
- Salvarea pădurilor presupune mai mult decât a planta copaci
- Sérgio Mendes, legenda braziliană a bossa nova, a murit la vârsta de 83 de ani
- Cel mai rapid supercomputer din lume își depășește limitele
Departamentul de Stat menționează PNL în cazul hărțuirii ziaristei Emilia Șercan
Getting your Trinity Audio player ready...
|
Departamentul de Stat al Statelor Unite a evidențiat, în ultimul său raport privind drepturile omului în România, legăturile dintre Partidul Național Liberal (PNL) și campania de hărțuire împotriva ziaristei Emilia Șercan. Raportul anual, publicat duminică noapte, consemnează multiple atacuri împotriva jurnalistei, cunoscute pentru investigațiile sale privind plagiatele din rândul înalților oficiali români.
Emilia Șercan a fost în centrul unor controverse după ce a dezvăluit că lucrările de doctorat ale lui Nicolae Ciucă, la acea vreme premier și actualul președinte al PNL, și Lucian Bode, fost ministru de Interne și actual Secretar General al PNL, ar conține plagiate. Aceste dezvăluiri au atras o serie de represalii din partea membrilor partidului de guvernământ.
Conform raportului Departamentului de Stat, „membrii PNL au fost instruiți să o atace pe Șercan în timpul interviurilor cu presa și să insiste că aceasta are „o vendetă politică” și „intenții rele”. Această strategie a inclus și publicarea unor articole denigratoare pe Facebook și pe diverse site-uri de știri, cu suportul unei agenții de publicitate asociate PNL.
Platforma Misreport, menționată în document, a analizat aceste postări și a constatat că au fost finanțate de agenția de publicitate, cunoscută pentru colaborările anterioare cu PNL în campanii electorale.
Această situație a atras critici internaționale și a fost catalogată drept un atac asupra libertății presei. Raportul Departamentului de Stat al SUA subliniază preocuparea internațională privind respectarea drepturilor jurnaliștilor în România, și modul în care aceste atacuri influențează negativ transparența și lupta împotriva corupției.
Emilia Șercan a continuat să fie activă în jurnalism, în ciuda presiunilor și a amenințărilor cu violența, incluzând cazuri în care a fost ținta unor rețele criminale legate de academia de poliție. Acțiunile ei curajoase și integritatea profesională rămân exemple notabile în lupta pentru un jurnalism independent și neînfricat în România.